Bijzondere plekken

Tijdens een relaxte rit van zo’n 2 uur laat de Veluwe Boswachter natuurliefhebbers de mooiste plekjes op de (noord) Veluwe zien. We komen langs verscholen grafheuvels van meer dan 5000! jaar oud. Schitterende vennen en andere meertjes waar honderden soorten planten, paddenstoelen en boomsoorten te vinden zijn. We rijden langs plekken waar regelmatig wild te spotten is. Zo kwamen we tijdens 2 uurtjes ooit zo’n 60 wilde zwijnen, reeën, edelherten en zelfs een wolf tegen. Op een aantal plekken vertelt de Boswachter over de bijzondere historie van het gebied, over de verschillende vegetatie, paddenstoelen, vogels of wilde dieren die we tegenkomen. Uiteraard laat wild zich niet op commando zien. Het blijft geluk hebben.

De Veluwe Boswachter op de Mountainbike
De Veluwe Boswachter, Mattheus Bleijenberg is van huis uit docent biologie en natuurliefhebber. Hij zet zich al zijn hele leven in voor goede doelen. Zo maakte hij honderden programma’s en documentaires voor de VPRO, werkte hij als woordvoerder voor de Dierenbescherming, als directeur van Wakker Dier en als communicatie-adviseur voor Natuur en Milieu. Op dit moment werkt hij vooral als communicatie-adviseur voor de Natuur en Milieufederaties, waaronder de Nacht van de Nacht campagne (voor het behoud van de duisternis) en de GoodFoodClub (voor lokaal en duurzaam voedsel).

Vanuit zijn liefde voor de natuur, de bossen en wilde dieren woont hij sinds kort in het mooie Epe aan de rand van uitgestrekte natuur- en stiltegebieden.

In zijn eigen tuin zijn bijna dagelijks bijzondere vogels te vinden zoals de goudvink, appelvink, goudhaantjes, zwartkopjes. En in de nacht spot hij iedere week zwijnen, de vos en de marter op de nachtcamera. En soms zelfs een groepje reeën of een das.

Staat er overdag plots een ree naast je. Hij bleef gewoon 15 minuten lang rustig dooreten en af en toe opkijken. Toen ik weer wegfietste hield hij me goed in de gaten. Zo nu en dan lopen er ook reeën door de eigen tuin.