De mooiste plekken in 2 uur

Minimaal 3 keer per week gaat de Veluwe Boswachter met de Mountainbike (MTB) op pad en natuurliefhebbers zijn van harte welkom om mee te gaan om de mooiste plekjes van de Veluwe te ontdekken. Je kunt je eigen Mountainbike meenemen of we kunnen er een voor je huren en zetten die dan voor je klaar. Je hoeft geen geoefende mountainbiker te zijn. De paden die we nemen zijn ook met een gewone fiets te fietsen, maar met de mbt veel makkelijker te berijden.

Na een kop koffie in de tuin en een korte uitleg over de mountainbikes vertrekken we het bos in. Binnen 10 minuten komen we meteen langs de eerste bijzondere historische plekken van de Veluwe. We zien nog duidelijke kenmerken waar 5000 a 6000 jaar geleden de eerste bewoners leefden.

Op de relaxte mountainbiketocht komen we langs oude grafheuvels van zo’n 6000 jaar oud. In Epe liggen zo’n 150 van die oude grafheuvels. Vanaf de Nieuwe Steentijd (± 5300 tot 2000 voor Christus) tot aan het begin van onze jaartelling vormden deze heuvels de laatste rustplaats voor de prehistorische bewoners van Epe.

De heuvel werd vroeger omringd door een greppel of een rij palen. In eerste instantie werd er een persoon in begraven. Vanaf de bronstijd (2000-800 voor Chr.) werden meerdere mensen in een grafheuvel begraven. En van 800 voor Chr. tot het jaar 0 werden de overledenen gecremeerd. Hun resten werden in urnen bijgezet in lage grafheuvels: de zogeheten urnenvelden. 

We komen langs watertjes zoals het Pluizenmeertje of de Leemkuil. Hier werd door boeren vroeger leem af gegraven voor de deelvloeren of bakovens. Nu is het een prachtig stukje natuurgebied geworden met veel planten en paddenstoelsoorten. En met rondom het water veel sporen van wilde zwijnen en reeën.

Hiernaast een foto van nog zo’n afgraving dat nu is uitgegroeid tot een prachtig natuurgebied met veel dieren die er kunnen drinken. Ook hier zijn veel sporen te vinden van edelherten, reeën, vossen, dassen en wilde zwijnen.

Uiteraard gaan we in die twee uur langs een aantal plekken waar de kans groot is om wild te spotten. Soms rent er ineens een wild zwijn of een ree over het pad. Maar vaak zijn ze als je stil bent te spotten op een open veldje of aan de randen van de weg waar veel vers gras en kruiden te vinden zijn. In de drogere perioden vinden we het meeste wild dicht bij drinkplekken.

Regelmatig spot de Veluwe Boswachter op de mountainbike reeën, wilde zwijnen, edelherten, een vosje en zelfs de wolf is al gespot op een van de rondes.

Op de Noord Veluwe zijn ook nog plekken te vinden waar de bekende wetenschapper Buys Ballot heeft gewoond. We komen op de plek waar hij woonde en waar hij begraven ligt. Buys Ballot studeerde in Utrecht en werd in 1844 lector in de geologie, mineralogie en scheidkunde. In 1847 werd hij aangesteld als hoogleraar in de wiskunde en verscheen zijn eerste meteorologische publicatie. Hij stichtte in 1854 het KNMI. En in 1851 koopt Buys Ballot landgoed de Dellen. Vanaf 1892 komt het landgoed in handen van zijn zoon Cornelis Sebastiaan Ballot. Hij hield veel van dieren en vooral van zijn foxterriër, genaamd Pipo. In 1913 had hij een grafkelder laten bouwen, een ruimte bekleed met witte tegels, midden op een heideveld op De Dellen. Twee jaar later overleed zijn trouwe metgezel Pipo. Aanvankelijk werd het beest in een stenen hondenhok naast de grafkelder begraven. Later werd Pipo bijgezet in de grafkelder. Toen Cornelis Sebastiaan Ballot op 77-jarige leeftijd in 1928 kwam te overlijden, werd hij conform zijn wens bijgezet in de grafkelder, naast het kistje van Pipo. bron: Epernet